ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Citronne Gallery παρουσιάζει τα «Θραύσματα» της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου!

Η CITRONNE Gallery, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, παρουσιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου την έκθεση «Θραύσματα» της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Με αφετηρία κομμάτια και αποσπάσματα από τυχαία ευρήματα, υλικά και άυλα, η καλλιτέχνης αναπλάθει την ιστορική, καθώς και την προσωπική της μνήμη και την κατατάσσει ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου.

Στην ενότητα «Θραύσματα» παρουσιάζονται μορφές αρχετυπικές, δομημένες από φυσικά υλικά, απτές και ταυτόχρονα φευγαλέες, σαν αποσπάσματα ενός ονειρικού κόσμου που αντλεί την υπόστασή του από την πραγματικότητα αλλά εκτείνεται και πέραν αυτής. Τα έργα της Αθανασιάδη ίστανται ως προγονικές μορφές ανάμεσα σε κιονόκρανα και γλυπτά προερχόμενα από αρχαίους ιερούς τόπους.

Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, Διευθύντρια της Citronne Gallery, Κώστας Βαρώτσος, Αλεξάνδρα Αθανασιαδη

Ταυτόχρονα, υποκαθιστούν το φυσικό περιβάλλον – μέρος της λατρείας και αυτό – από το οποίο οι αρχαιότητες αποσπάσθηκαν για να ενταχθούν στην εξορθολογισμένη πραγματικότητα του μουσειακού χώρου.

ιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, Διευθύντρια της Citronne Gallery, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Γιώργος Κουτουζής (Δήμαρχος Πόρου), Μαρία Γιαννοπούλου (Υπεύθυνη Αρχαιολόγος – Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου)
Φλώρα Καμχή, Σπύρος Πολλάλης

Τα έργα της καλλιτέχνιδας εμπνέονται και δημιουργούνται από θραύσματα. Είτε πρόκειται για στοιχεία διάχυτα στην φύση είτε για άυλα αποσπάσματα της μνήμης, τα θραύσματα αποτελούν μιαν εγγενή αφετηρία. Τα υλικά της κατασκευής, το ξύλο και το σίδερο, είναι συχνά ευρήματα διάσπαρτα· στα άλογα και στη σπουδή της ζωφόρου, αναδύονται επιλεκτικά και αποσπασματικά η ποιητική και η ιστορική μνήμη. Ο χρόνος και η συνεπαγόμενη φθορά στα  πρωτογενή στοιχεία, υλικά και άυλα, αφήνουν ίχνη διακριτά και αναγνωρίσιμα, τα οποία αφηγούνται μια προσωπική ιστορία- ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν.

Επιμέλεια: Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη | Μαρία Γιαννοπούλου

Τατιάνα Σπινάρη -Πολλάλη, Διευθύντρια της Citronne Gallery, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Αντιγόνη Πάντα – Χαρβά

Στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πόρου, όπως σε όλα τα Μουσεία, θραύσματα και αποσπάσματα από μνημεία και γλυπτά συγκροτούν μια εικόνα του απώτερου παρελθόντος· μια παλαιά πραγματικότητα, ίσως όχι ζώσα, αλλά σίγουρα υπαρκτή και συγκινητικά λειτουργική.

Παναγιώτης Δριτσάκος, Μαργαρίτα Τριβιζά

Από το μέρος προκύπτει το όλον. Από τα μνημειακά υπολείμματα της μακρινής ζωής συντίθεται ο συνεκτικός ιστός με το παρόν. Στα έργα της Αθανασιάδη ανιχνεύεται η ίδια κατεύθυνση- με την αντίστροφη πορεία. Το παρόν ανασύρει ή και υπαγορεύει το παρελθόν, μέσα από επιλεγμένα ευρήματα τα οποία, είτε υλικά είτε άυλα, αποκτούν υπόσταση, ζωή και λειτουργία. Συνδιαλέγονται με τα μουσειακά εκθέματα ως αποκυήματα μιας «θραυσματικής» μνήμης.

Αϊνόλα και Κατερίνα Τερζοπούλου
Βασίλης Παπαδάς, Δαναΐς Δανασή, Κώστας Βαρώτσος
Εσμέ Μομφεράτου, Μαρίνα Φωκίδη
Γωγώ Αυγερινοπούλου, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Μαίρη Αυγερινοπούλου
Η Νάνη Καραβασίλη με την κόρη της Ελένα Καραβασίλη

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!