ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Συμβαίνει στην Ύδρα: Στο ομορφότερο Φαρμακείο της Ελλάδας, που ψωνίζουν από blue-blooded έως «It» Girls, όπως η Kate Moss!

Το Φαρμακείο από το 1890, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα hidden gems του νησιού για τους διάσημους επισκέπτες του!

Το Φαρμακείο Ραφαλιά δεν το γνώριζα. Ή, για να είμαι πιο ακριβής, δεν ήξερα πως το γνώριζα. Ποιος άλλωστε -έστω κι αν έχει περάσει μία φορά από την Ύδρα- δεν έχει περάσει και δεν έχει εντυπωσιαστεί από το ομορφότερο Φαρμακείο της Ελλάδας, στα συρτάρια του οποίου φυλάσσονται τα πολύτιμα τεφτέρια με τις σπάνιες συνταγές του περασμένου αιώνα; Όμως, φρόντισα να μάθω παραπάνω για το υπέροχο αυτό Φαρμακείο, που ιδρύθηκε το 1890 στην Ύδρα, όταν δοκίμασα για πρώτη φορά τις κολόνιες του, τόσο κομψά τοποθετημένες στα παλιά ξύλινα σεντούκια, στο μαγαζί της Αναργύριου & Κοργιαλένειου Σχολής στις Σπέτσες.

Έγραφα πριν λίγες ημέρες σε αυτές εδώ τι σελίδες: «Άλλες φορές, ερχόμαστε με την Ελμίνα, μετά τη θάλασσα, για να αγοράσουμε τις αγαπημένες μας κολόνιες με άρωμα σύκου για την κόρη μου και πορτοκάλι για εμένα, που φτιάχνει ο φαρμακοποιός -και απόφοιτος της Αναργυρείου και Κοργιαλένειου Σχολής, Ευάγγελος Ραφάλιας, και ο οποίος διατηρεί το υπέροχο (ίσως το ομορφότερο που έχω δει ποτέ) Φαρμακείο του στο Λιμάνι της Ύδρας, και στις Σπέτσες μπορείς να βρεις τα μοναδικά προϊόντα του, μόνο εδώ. My forever favourite, her forever signature…»

Πως ήταν δυνατόν να έρθω στην Ύδρα και να μην επισκεφτώ το υψηλής αισθητικής και συγκινητικής ιστορίας Φαρμακείο Ραφαλιά? Γιατί ναι μεν πλέον μπορείς να αποκτήσεις τα niche προϊόντα του από το site του Φαρμακείου, αλλά, το ξέρεις και το ξέρω πως δεν είναι το ίδιο. Και μία εδώ επίσκεψη θα σου επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.

Ήταν δυνατόν να έρθω στην Ύδρα και να μην επισκεφτώ αυτό το μαγικό Φαρμακείο? Το φαρμακείο του Ευαγγέλου Ραφαλιά (1869-1936), παππού του σημερινού ιδιοκτήτη και φαρμακοποιού.

Ο τελευταίος διαφύλαξε σε ένα παλιό τετράδιο της μητέρας του, Κυριακής Γιαννουκάκου – Ραφαλιά, η οποία ήταν απ’ τις πρώτες γυναίκες φαρμακοποιούς στην Ελλάδα στα μέσα του περασμένου αιώνα και σύζυγος του γιατρού Ανδρέα Ραφαλιά, συνταγές όπου η ίδια είχε δημιουργήσει βασισμένη στην Ελληνική φαρμακοποιία του 1924 και 1931 φτιάχνοντας κρέμες, λοσιόν και αρώματα από αγνά υλικά, όταν ανέλαβε το φαρμακείο τον Μάιο του 1947.

Μάζευε χαμομήλι, γιασεμί, φούλια και γαρδένιες, άνθη λεμονιάς, πορτοκαλιάς & αγιόκλημα για να βγάλει τα αιθέρια έλαιά τους και έφτιαχνε αρώματα και σαπούνια από αγνό λάδι ελιάς.

Μάζευε το χαμομήλι, γιασεμί, φούλια και γαρδένιες, άνθη λεμονιάς, πορτοκαλιάς και αγιόκλημα για να βγάλει τα αιθέρια έλαιά τους και έφτιαχνε αρώματα και σαπούνια από αγνό λάδι ελιάς. Μοναδικές, ζηλευτές κρέμες με λογιών λογιών μυρωδιές, από αποστάγματα τριαντάφυλλου, μέντας, σανταλόξυλου, δαφνέλαιου και λεβάντας.

Σήμερα επαναλαμβάνει ο ίδιος τις συνταγές του της μητέρας του και  του παππού του και η επιτυχία όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά μαθαίνεται απ’ άκρη σε άκρη του κόσμου, μέσα από την επώνυμη πελατεία του, που δεν αλλάζει με τίποτα τα αγνά καλλυντικά του. Best of, τα χειροποίητα σαπούνια του (trust me, αν τα δοκιμάσεις δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις ξανά άλλο σαπούνι), την Απαλυντική Κρέμα Χεριών & Σώματος, που περιέχει Ελαιόλαδο, Αμυγδαλέλαιο, Βούτυρο του Κακάο, Shea Butter, Κερί Μέλισσας, Γλυκερίνη, Λανολίνη, Λεκιθίνη και Πρωτεΐνες Γάλακτος, και φυσικά τις Κολόνιες του, με τα έλαια της Πούδρας, της Βανίλιας, του Καπνού, «του καλύτερου Σύκου του κόσμου» κατά την Ελμίνα, και το πιο «καθαρό και δροσερό» πορτοκάλι, για τα δικά μου γούστα. Apparently και της Kate Moss….

Η Kate Moss, είναι άλλη μία από τις φανατικές πελάτισσες του Ευάγγελου Ραφαλιά

Το  Φαρμακείο Ραφαλιά βασίζεται στις παλιές παραδοσιακές συνταγές βασισμένες στην Ελληνική φαρμακοποιία του 1920 αλλά και πιο παλιά, στην εποχή του ιδρυτή, το 1890. Χωρίς σιλικόνες, ethanolamines, parabens, propylene glycols, και mineral oils.

Ένα υγιές οικοσύστημα και τα περιβάλλον είναι απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου και άλλων οργανισμών. Το Φαρμακείο Ραφαλιά χρησιμοποιεί χημική μηχανική φιλική προς το περιβάλλον, σωστή διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων ώστε να πετύχει την προστασία του περιβάλλοντος όσο δυνατόν γίνεται. 

«Στην παραγωγή καλλυντικών μας, δεν γίνονται δοκιμές σε ζώα. Χρησιμοποιούμε «in vitro» μεθόδους για να ελέγξουμε τα τελικά σημεία που μπορεί να καθορίσει κάποιο δυνητικό κίνδυνο σε ανθρώπους με πολύ υψηλή ευαισθησία» μου λέει ο ίδιος, αν και η πληροφορία είναι σχεδόν περιττή, ποτέ δεν θα μου περνούσε από το μυαλό πως θα συνέβαινε οτιδήποτε άλλο.

Το post αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση διαφημιστικό, έστω κι αν το Φαρμακείο Ραφαλιά αξίζει όλη τη διαφήμιση του κόσμου…

error: Content is protected !!