ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Christina Pancess στην έκθεση Naturalis, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή!

Με αφορμή τηn έκθεση Naturalis, που πραγματοποιείται έως τις 16 Ιουνίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με την Christina Pancess την βραδιά των εγκαινίων και να μου αναλύσει τη σχέση της με τη ζωγραφική.

«Με τη ζωγραφική μου δημιουργώ μια νέα εικόνα. Ερμηνεύω διαισθητικά την πραγματικότητα αποτυπώνοντας πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια, φευγαλέες εικόνες, στιγμές, και την αίσθηση των πραγμάτων ενός κόσμου που μεταβάλλεται διαρκώς με ταχείς ρυθμούς. Προσπαθώ να αποτυπώσω την ουσία μιας περαστικής εικόνας, σχεδόν με μια πηγαία γραφή. Δημιουργώ νέα αισθαντικά τοπία με συνειρμούς που συνδέουν τον εσωτερικό μου κόσμο με τις προσλαμβάνουσες του εξωτερικού, λειτουργώντας ως συγκοινωνούντα δοχεία ενός ζωτικού διαλόγου. Αφήνομαι στον ρυθμό της εικαστικής γλώσσας, της ζωγραφικής περιπέτειας και του εικαστικού ταξιδιού. Κοιτώντας μέσα από αυτό το εσωτερικό πρίσμα προκύπτει μια εσωτερική συγκίνηση που αφορά την ζωή, το μεγαλείο της φύσης, και την εικονοπλασία σκηνών που η καθημερινότητα δεν επιτρέπει. Κρατώντας μνήμες, προσπαθώ να αποτυπώσω όλο αυτό τον προβληματισμό.

Με τη ζωγραφική βάζω μια τάξη σε δυσαρμονικές δυνάμεις αντιπαράθεσης, σύγκρουσης, διεκδίκησης κι ανταγωνισμού αποκαλύπτοντας έναν τρόπο συνύπαρξης, συμμετοχής, συμπερίληψης, αλληλεπίδρασης και ισορροπίας.


Christina Pancess
Revitalization, 2024
120x100cm
Acrylics on canvas and plexi glass
Christina Pancess
Rebirth, 2024
80×80 cm
Acrylics and spray on canvas and plexi glass

Βασική παράμετρος στην καλλιτεχνική πρακτική μου, είναι το σημείο όπου μεταβαίνω από μία παράσταση που έχει αρχικά δημιουργηθεί από μια εσωτερική ανάγκη για δράση, σε μια σύνδεση της παράστασης αυτής με γεγονότα από τον πραγματικό κόσμο. Η εστίαση σε σημεία τα οποία έχουν προσωπικό ενδιαφέρον για μένα, δημιουργεί ένα μικρό ομοίωμα της πραγματικότητας μέσα από την αφαίρεση».

Christina Pancess

It’s good to know: Η Christina Pancess (Παναγοπούλου), γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει με άριστα, από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με κατεύθυνση την ζωγραφική και καθηγητή τον Π. Χαραλάμπους. Κατά την πενταετή διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε το εργαστήριο Νωπογραφίας και τεχνικής φορητών εικόνων με καθηγητή τον Δ. Αβραμίδη και το εργαστήριο σχεδίασης και εκτύπωσης 3d αντικειμένων με καθηγητή τον Ι. Μελανίτη. Το 2023 παρουσίασε την ατομική έκθεση «Transformations» στην αίθουσα τέχνης Astrolavos στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις σε Μουσεία και Αίθουσες τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε πρότζεκτς όπως: Covart project 2020-Copelouzos Family Art Μuseum, IGEM 2020-Morphae bio art, “Ψηφιακή γλυπτική και ένας περίπατος γύρω από τα αρχαία γλυπτά” (βραβείο καλύτερης εργασίας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Euromed 2021) Eleusis 2023 European Capital of Culture, Platorms project (2018, 2021, 2022και 2023) καθώς επίσης και στις φουάρς: Art Athina (2023), Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair (2021, 2022 και 2024) Μερικές από τις προγραμματισμένες εκθέσεις που θα συμμετάσχει το 2024 είναι: Platforms project – Καπνεργοστάσιο, Αrt gallery – Βενετία και Art Athina – Ζάππειο Μέγαρο.

Έκθεση Naturalis – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Επιμέλεια: Θέτις Μαριανού
8 – 16 Ιουνίου, 2024

error: Content is protected !!