ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Θεοδώρα Τριανταφύλλου ξεχώρισε στην έκθεση «naturalis» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή!

«Συχνά δουλεύω αφηρημένα, με την έννοια ότι με ενδιαφέρει ο θεατής να νιώσει αυτό που βλέπει, να του προκαλέσει ένα συναίσθημα απευθείας η εικόνα, χωρίς να του δίνω κάτι που αναγνωρίζει. Κάτι σαν οπτικός διαλογισμός…»

Η γνωστή ζωγράφος λέει στο Fay’s Control: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγραφίζω. Και πάντα το έκανα σαν μια έκφραση των πιο προσωπικών μου συναισθημάτων. Στην εφηβεία μου τα βιβλία και τα έργα ζωγραφικής ήταν οι πιο καλοί μου φίλοι και αυτά που επηρέασαν βαθιά τον ψυχισμό μου και τις απόψεις μου για τη ζωή. Μέσα από τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική κατανόησα πολλά για τον εαυτό μου και αθόρυβα, καθώς αυτές τις ανησυχίες δεν είχα τη διάθεση να τις συζητώ με τους οικείους μου, με διαμόρφωσαν. Έτσι σιγά, σιγά η ζωγραφική, η δίκη μου πια, έγινε ο τρόπος μου να εκφράζω τα συναισθήματά μου. Συχνά δουλεύω αφηρημένα, με την έννοια ότι με ενδιαφέρει ο θεατής να νιώσει αυτό που βλέπει, να του προκαλέσει ένα συναίσθημα απευθείας η εικόνα, χωρίς να του δίνω κάτι που αναγνωρίζει. Κάτι σαν οπτικός διαλογισμός.
Σουρεαλιστές και συμβολιστές ήταν οι πρώτοι καλλιτέχνες που με επηρέασαν, όπως και οι ιμπρεσιονιστές, αλλά στην ενήλικη ζωή μου ο Μαρκ Ρόθκο με συγκλόνισε. Ήταν αυτός που με έπεισε ότι μπορεί το χρώμα και το υλικό από μόνα τους να έχουν τρομερή δύναμη. Είχε
προηγηθεί η επαφή μου με τον Καζιμίρ Μάλεβιτς και το έργο του Μαύρο Τετράγωνο, με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο βέβαια και άλλη διαδρομή. Προσωπικά λειτουργώ πιο πολύ με τη διαίσθησει και το ανείπωτο συναίσθημα. Δουλεύω συχνά με μελάνι και εκολίνες. Το αποτέλεσμα είναι ανάλαφρο και ρευστό, κάτι που συμφωνεί με αυτά που αυτή τη χρονική στιγμή θέλω να εκφράσω. Η διαδικασία της ζωγραφικής είναι ένας δρόμος αυτογνωσίας, αναζήτησης και μια ελπίδα επικοινωνίας.

It’s good to know: Η Θεοδώρα Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη σχολή Βακαλό (1996-99), ζωγραφική στο Η’ εργαστήριο της Α.Σ.Κ.Τ. με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη και χαρακτική στο Β’ εργαστήριο χαρακτικής με καθηγήτρια την Βίκυ Τσαλαματά (2007-2014). Είναι ενεργό μέλος της εικαστικής ομάδας Red Boats και της εικαστικής ομάδας Ανά. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Ενδεικτικά έχει συμμετάσχει: Platforms Project με την ομάδα Artia Gallery, WE 33 τα έτη 2018, 2019, 2021 και με την ομάδα Red Boats το 2022 και 2023 / 100 χρόνια από τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας στην τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων το 2023 / Διαδρομή, εικαστική ομάδα Ανά στον χώρο τέχνης Φωταγωγός, 2019/ Νέοι Χαράκτες 2018-2019, Εταιρία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος/ Μνήμη-Λήθη.

error: Content is protected !!